Arhitektura

Čarobna kuća u Staroj Novalji

lifeX.hr

olive1 house

 

Ova čarobna kuća nalazi se na jugozapadnoj padini u središnjem dijelu naselja Stara Novalja na otoku Pagu. Olive House je kuća dualiteta i kontrasta introvertirana izvana, ekstrovertirana iznutra. Jednostavna, kompaktna i zatvorena opna skriva u svojoj unutrašnjosti stakleni atrij u kojem raste maslina. Nestaje granica između unutrašnjeg i vanjskog prostora.

Kroz kuću se vidi more, putuju dnevne mijene, izmjenjuju se svjetla i sjene, godišnja doba, različiti kadrovi i pogledi. Mjesto samoće i obiteljskog mira kao i mjesto za veliki party. I na kraju cijele priče ono najvažnije, Olive House je uspjela postati dom. Kuća služi za stalno stanovanje bračnog para i česte posjete njihovo dvoje odrasle djece i brojnih prijatelja.

U prizemlju su smješteni ulazni sklop i garaža, otvoreni zeleni artij, kuhinja i blagovanje, vanjska terasa i ljetna kuhinja s jedne strane, te dnevni boravak i prednja drvena paluba s druge strane atrija, spavaći trakt sa 3 sobe, 3 kupaonice i garderobom, te radna soba. U suterenu su smješteni vinoteka, prostor gospodarstva, tehnički prostor te sklop wellness‐a i teretana koji su su otvoreni prema vanjskom bazenu i natkrivenoj terasi.

Kuća je oblikovana betonskim vijencima (natur beton), kamenim zidovima sitnog horizontalnog trakastog veza (travertin), vertikalnim drvenim griljama (netretirani cedar) te iza njih velikim staklenim kliznim stijenama minimalnih okvira (natur eloksirani aluminij). Krov kuće je ravan, ozelenjen sedumom. Okoliš je oblikovan crvenim parparot zidovima, drvenim palubama (teak), bijelim betonskim pločama velikog formata te ozelenjen autohtonim biljnim vrstama. Interijer kuće je bijeli s pojedinim kolorističkim detaljima. Unutrašnji namještaj je gotovo u potpunosti projektiran i izrađen po mjeri.

oliv house

 

fotografije: Robert Leš

 

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori