Putopisi

Bunar iz biblijskih vremena

lifeX.hr

1

 

Predivna podvodna spilja Jakov Well jedna je od najznačajnijih prirodnih geoloških blaga u Texasu. To je jedan od najdužih podvodnih špilja u Teksasu i arteški izvor, a nalazi se na rijeci Cypress Creek koja teče kroz Wimberley.

Pripoda je doista fascinantna i zna stvoriti tako posebno mjesto kao što je ovo. Nekada su se tu okupljali Indijanci, a danas mnogobrojni turisti i djeca iz okoline uživaju u kupanju i istraživanju.

No, ovo mjesto i nije tako bezopasno. U ovoj dubokoj rupi mnogi su ronioci izgubili život. U dubinama ova spilja ima 4 komore. Kada je otkriven 1850 godine, izvor je izgledao (kako su ga opisali) kao bunar iz biblijskih vremena. 79 -godišnji povjesničar Dorothy Wimberley Kerbow prisjeća se kako kao mali kada bi se tu kupao nije mogao potonuti os siline vode koja je izvirala. U davna vremena u proljeće u sekundi je izviralo 600 litara vode. Kerbow kaže da su jedva mogli zaroniti dva metra jer ih je silina vide vraćala na površinu.

No, kako se sve mijenja tako je i ovaj izvor 2000 i 2008 po prvi puta u znanoj povijesti  prestao teći zbog velikih suša.

Ako ste ljubitelj ronjenja i skloni izazovu ova spilja je baš za vas, pravac u Texas i zaronite u ovu neobičnu rupu. Ako budete imali sreće doći će te do 4. komore, a ako ne uspijete uživajte u otkrivanju onoga što možete!

 

2

3

4

5

6

7

9

 

Via: Visit WimberleyJacobswellspring.orgWikipedia. Photos by Patrick Lewis

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori