Priče života

Znate li da nas rijeka može podučiti životu

lifeX.hr

“Rijeka nikada ne prolazi isto mjesto dva puta”, kaže filozof, a Paulo Coelho nas uči kako da i mi postanemo rijeka, odnosno kako možemo učiti od rijeke. On je zaključio da metafore koje izvlačimo najbolje opisuju život.

Dakle, uvijek je dobro imati na umu:

Zagrlite nove situacije– i mi se kao rijeka krećemo između našeg izvora (rođenje) do našeg odredišta (smrt),  i krajolik će svakim danom biti novi. Trebate se suočiti s tim novitetima s radošću, a ne sa strahom – jer je beskorisno bojati  se nečega što ne možemo izbjeći. Rijeka se nikada ne zaustavi.

Izbjegavajte kamenje-očito je da je voda jače od granita, ali je potrebno puno vremena da se to dogodi. Nije dobro dopustiti sebi da budete prevladani jačinom prepreke, ili se pokušavati boriti protiv njih – to je beskorisno rasipanje energije. Najbolje je biti mudar i shvatiti gdje je izlaz, a zatim krenuti naprijed.

U dolini hodjte sporije– kada  rijek dođe u dolinu sve postaje lakše i mirnije. Doline donose odmor i pune nas novom energijom. Dok ste u dolini budite svjesni mira, budite otvoreni i zahvalni na svoj ljepoti života. Uživajte u svakom trenutku.

Rupe kao mjesto za strpljenje-odjednom rijeke ulazi u neku vrstu rupe i prestaju lepršati radosno kao prije. U takvim trenucima jedini izlaz je računati na pomoć vremena, biti strpljiv. Kada dođe pravo vrijeme šupljina će se napuni i voda može teći dalje. Na mjestu ružne, beživotne rupe tamo sada stoji jezero. I rupe imaju svoj smisao na putu života.

Budite uvijek spremni dati– vegetacija raste samo tamo gdje je voda. Rijeka daje život. Postanite i vi izvor, dajte žednom piti, izgubljenom riječi hrabrosti, gladnom komad kruha.

Budite prijevozno sredstvo– po rijeci plovi lišće, grane, čamci….! Neka i vaša “vod”a uvijek bude velikodušna. Nitko ne možete uvijek sve obavljati sami. Pružite svakom ruku tko treba vašu pomoć, a i vi zatražite pomoć od drugih bez straha da ćete tako pokazati svoju slabost.

Samoća ne traje zauvijek– kada rijeka putuje,  mnogo je drugih rijeka s kojima će se na svom putu srest. Iako se ponekada osjećate sami, pomalo izgubljeni,  to je tek samo trenutak, već na sljedećem zavoju do vas dolazi predivna zelena rječica s kojom ćete zajedno putovati. A kako Biblija kaže, “sve rijeke teku prema moru”, na kraju puta nas čeka neizbježan  susret s drugim izvorima u plaventnilu nekog predivnog mora.

Jedan izvor-mi smo rođeni u mjestu koje je značilo za nas i koje će nas uvijek držati opskrbljene s dovoljno vode, tako kada se suočimo  s preprekama ili depresija imamo svo potrebno strpljenje ili snagu da krenemo naprijed. Poštujte tajnu izvora koji vam daje život, imajte povjerenja u njega i njegovu vječnu mudrost. Od izvora dobivate sve što vam je potrebno za vaš put.

Budite inspiracija-kao što je rijeka inspiracija mnogima i vaš život neka bude inspiracija mnogima, a to možete samo ako se trudite i živite sebe, bez straha, slobodno i lepršajuće i suosjećajno s drugima.

Za kraj jedna pjesma brazilskog pjesnika  Manuel Bandeira

“To be like a river that flows
silent through the night,
not fearing the darkness and
reflecting any stars high in the sky.

And if the sky is filled with clouds,
the clouds are water like the river, so
without remorse reflect them too”

via:paulocoelho.blog

Pogledajte: Koji put izabrati?

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori