Životne spoznaje

Budite gospodari svog vremena

lifeX.hr

sat

Sve smo više svjesni kako je vrijeme resurs koji nam sve više fali. Sve više trčimo, a sve manje stižemo. Toliko je toga za obaviti, a dan je tako kratak. Kako bi preživjeli ovo ludo vrijeme moramo biti pravi menadžeri upravljanja vremenom. Više ne možemo stihijski pustiti da nam vrijeme klizi kroz prste.

Dakle na što trebamo obratiti pažnju:

Planirajte

Većina baš i ne planira svoj dan, kažu sve im je u glavi. Ne sumnjamo da može biti sve u glavi ali kada zadatke spustimo na papir uvelike nam pomaže da usred dana ne shvatimo da smo zaboravili otići po punicu. Danas živimo vrlo stresno i vrlo lako nam se dogodi da zaboravljamo, a onda nastaje panika. Ne zaboravite, kada smo u panici, trebamo puno više vremena odraditi nešto, a o dodatnom stresu da i ne govorimo. Dakle, imate telefone, savršene programe za planiranje, pa iskoristite ta dostupna čuda tehnike neka pomognu kada su već tu.

Odredite prioritete

Svi mi imamo toliko toga za obaviti ali ne možemo sve. Zbog toga je jako bitno odrediti prioritete. Nešto nam je hitno, a nešto može pričekati. „To do“ lista prava je pomoć kada želimo napraviti baš ono što trebamo. Neka vam ne bude teško spustiti sve na papir i posložiti po hitnosti. Lijepi je osjećaj kada na kraju dana kraj svakog zadatka stoji kvačica da je to odrađeno. Dakle, morate znati svoje prioritete, to će vam uvelike pomoći.

Budite realni u određivanju trajanja zadataka

Neki ljudi doista nemaju osjećaj vremena. Znaju si u jednom danu natrpati toliko toga da ni superman to ne bi stigao. Kada radite svoj planove budite realni. Ne zaboravite kalkulirati vrijeme koje trošite na vožnju, telefoniranje i mnoštvo drugih svakodnevnih sitnica. Budite realni, što vam vrijedi ako si zadate hrpe obaveza koje jednostavno nećete moći obaviti jer ste pretjerali. Budite svjesni vremena i realni o tome da sat ima 60 minuta. Tako će te spriječiti kaotična stanja koja će tek tada potrošiti puno više vremena nego što mislite

Fokusirajte se

Ne fokusiranost na ono što radite može vam potrošiti puno više vremena nego što bi vam inače trebalo. Kada prihvatite neki zadatak dajte sve od sebe da ga zgotovite. Najgora varijanta je da nešto ostavljate pa opet započinjete i tako nekoliko puta dnevno ili tjedno. Ako je ikako moguće i ako zadatak dozvoljava napravite ga do kraja. Jako je bitna vaš svijest, ako morate nešto raditi što vam se baš i ne radi, okrenite percepciju, promijenite stav u glavi. Uzmite ovo kao igra u kojoj izazivate samoga sebe da napravi najviše što može. Kako je sve u glavi, ako uspijete u ovome uživati će te u svemu što radite i uspjeti se maksimalno koncentrirati na to što radite.

Ne radite nekoliko stvari odjednom

Teško je ustrajati u nečem, pa mnogi pribjegavaju raditi nekoliko stvari odjednom. Ponekada je to gotovo nemoguće izbjeći, no bolje je raditi jedno po jedno, pogotovo muškarci. Njima je to gotovo i nemoguće, pa ako se odluče na nešto tako greške će biti neminovne. A znate i sami, ispravljanje grešaka traži dodatni angažman i puno vremena.  Ako želite nešto odraditi kako treba bolje je stvari odrađivati jedna za drugom.

Ne cjepidlačite ako ne treba

Naravno da neki poslovi zahtijevaju preciznost, proučavanje svakog detalja i duboke analize, ali većina poslova i ne. Odredite koliko će te analitički i duboku ići kada nešto odrađujete. Ne cjepidlačite oko nebitnih stvari, izgubiti će te vrijeme uzalud za rezultat koji vam nije bitan.

Budite oprezni s internetom, igricama…..

Svi znamo da nas surfanje po internetu zna odvesti u predjele u kojima prestaje naš osjećaj vremena, a kada dođemo sebi shvatimo da smo potrošili sate. Jednostavno se izgubimo. Ako ste skloni takvim „ispadima“ koristite alarm. Ako ste odlučili sat vremena surfati, ili čitati, ili spavati, slikati ili raditi bilo što slično, odredite si vrijeme i postavite alarm. Tako će te imati sve pod kontrolom.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori