Zdravlje

Boli vas? Znanost kaže meditirajte!

lifeX.hr

meditacija

Mnoga istraživanja potvrđuju da kronična bol u vratu može dovesti do daljnjih zdravstvenih problema poput depresije. Kako bi pomogli ovim pacijentima znanstvenici su dokazali da je meditacija učinkoviti dodatni tretman u suzbijanju boli.

 Prethodna istraživanja su pokazala da je kronična bol povezana sa stresom što izaziva dodatnu napetost i pojačan osjećaj boli. Njemački znanstvenici su otišli korak dalje i usporedili učinke meditacije na bol, percepciju stresa i psihičko blagostanje. Pretpostavili su da će program meditacije uz klasični program vježbanja kroz osam tjedana smanjiti kroničnu bol u vratu učinkovitije nego kada se koristi samo standardizirani programi vježbanja.

Za potrebe studije pronašli su 89 bolesnika s kroničnom boli u vratu koji su zbog toga imali i povećanu pojavu stresa. Nasumce su ove pacijente podijelili u dvije grupe. Jedna grupa je išla samo na standardne vježbe, a druga je uz vježbanje koristila i program meditacije. Nakon 8 tjedana usporedili su rezultate.

Istraživanje dokazuje da se u grupi koja je dodatno meditirala značajnije smanjio osjećaj boli u odnosu na grupu koja je samo vježbala. U toj grupi ljudi su se lakše suočavali s bolnim osjećajem, te zbog toga bili opušteniji što je dovelo do smanjenja stresa i dodatne napetosti. Tako se je meditacija pokazala kao odličan dodatni tretman u olakšavanju boli.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori