Šareno

Bogata zemlja u kojoj živi siromašan narod

lifeX.hr

Croatia105

Konačno nešto dobro i kod nas. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dovršila je kapitalni projekt, jedan od najvažnijih i najdalekosežnijih u zadnjih 150 godina. A što su oni to napravili?

Prvi put na jednom mjestu, u knjizi “Hrvatska prirodna bogatstva – zaštita i odgovorni razvoj” sastavljen je popis svih prirodnih bogatstava zemlje, svojevrsnu sveobuhvatnu ‘inventuru’ nacionalnog blaga. A ovi podaci iz knjige nam govore koliko smo zapravo bogati i onda se naravno svi pitamo kako su naši političari od takve zemlje uspjeli napraviti ovaj jad i siromaštvo njezinih građana. Zar smo doista imali takve nesposobne političare koji jedino što znaju je trpati lovu u svoje džepove??

Pogledajte samo koja bogatstva imamo

1. Šume i šumsko zemljište (6,9 milijardi USD)
Šume i šumsko zemljište zauzimaju oko 2,6 mil. hektara s drvnim zalihama s oko 552 mil. prostornih metara i s 11 mil. prostornih metara novih drvnih zaliha svake godine. Šumsko bogatstvo vrijedi 6,9 milijardi USD.

2. Poljoprivredno zemljište (10 milijardi USD)
Poljoprivredno zemljište prostire se na oko 2,96 milijuna hektara, a obradivo je 90% tih površina. Nažalost, obrađuje se manje od 50% površina. Vrijednost je poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj oko 10,13 mlrd. američkih dolara.

3. 1246 otoka (udio u gospodarstvu samo 5-7 posto)
Hrvatska ima 1246 otoka, na kojima je samo 6 posto površine tla plodno, a njihov udio u gospodarstvu Hrvatske iznosi samo 5 – 7 posto. Otoci se geografski dijele na 79 otoka, 525 otočića te 642 hridi i grebena.

4. Po bogatstvu voda peti u Europi
Pitke i površinske vode bogatstvo su zemlje te po kvaliteti i količini, s obzirom na broj stanovnika, spadaju u sam europski svjetski vrh. Po bogatstvu voda smo na 5. mjestu u Europi, a u svijetu na 42. mjestu.

5. Vrijedna infrastruktura
Prometna, digitalna i energetska infrastruktura obuhvaća analizu podataka o autocestama (1273 km), željezničke pruge (2100 km), plovne putove (804 km), elektroenergetske mreže (18.500 km), optičke kabele (13.000 km).

6. Značajne zalihe ugljikovodika
Hrvatska troši dvostruko više primarne energije nego što je proizvodi. Ima značajne zalihe ugljikovodika. Perspektivna područja za otkrivanje novih zaliha su Panonski bazen, Dinaridi, sjeverni, srednji i južni Jadran.

7. 12 vjetroelektrana (315 milijuna eura)
Energija vjetra je resurs temeljem kojeg su izgrađene vjetroelektrane nacionalno dobro. U pogonu se 2013. godine nalazilo 12 vjetroelektrana, a njihova vrijednost iznosila je 315 milijuna eura.

8. Imali bismo 30.000 radnih mjesta da koristimo sunce
Sunce kao izvor energije od nacionalnog je interesa. Kad bismo u sljedećih pet godina instalirali po 1 m2 fotonaponskih modula i po 1 m2 solarnih toplinskih kolektora po stanovniku, mogli bismo otvoriti 30.000 radnih mjesta.

9. 450 vrsta riba u Jadranskom moru
U Jadranskom moru živi 450 vrsta riba. Konzumacija ribe iznosi oko 10 kg po stanovniku godišnje. Vrijednost otkupljene i prodane ribe u 2012. bila je 302 milijuna kuna. Ulov i uzgoj ribara u moru godišnje varira oko 70.000 tona.

Imamo državu koja bi trebala biti raj svima nama, državu u kojoj bi mladi trebali živjeti s ponosom, bogato i sretno! Što nam se dogodilo, gdje je nestao novac, gdje je nestala ljudskost? Možemo li nešto promijeniti?

izvor.vecernji.hr

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori