Arhitektura

Bangkong grad koji tone

lifeX.hr

Gotovo 300 godina nakon što je Bangkonk izrastao iz močvarnog dijela rijeke Chao Phraya  kada je 1782. vladar iz dinastije Chakri pokrenu gradnju, čini se da se Bangkok ponovno vraća u svoje vodeno podrijetlo. Nedavne izrađene studije procjenjuju da će veliki dio gradskog područja morati biti napušten do sredine stoljeća. Godišnje se stanovništvo Bangkoka povećava za oko 100.000 stanovnika,  a sada već ima 10 milijuna stanovnikaDok bi većina gradova problem velike naseljenosti riješilo povećanom izgradnjom, ovo bi u Bangkonku ubrzalo proces potonuća jer je cijeli grad izgrađen na muljevitom tlu samo 1,5 metara od razine mora. Sam grad godišnje tone oko 5 cm. Stručnjaci tvrde da će uskoro biti ugroženo 1 milijun zgrada od kojih je 90% stambenih zgrada. U luci Samunt Prakan, oko 15 kilometara od Bangkoka, prigradske kuće uz rijeku već su poplavljene većinom mjeseci u godiniSa ovim pitanjem se trenutno suočavaju mnogi gradovi diljem svijeta, tonuti ili plivati, pobjeći ili plutati??

Arhitekti iz S+PBA studija razmišljajući o gorućemo problemu već su doradili rješenje o nastambama na vodi. Ideju su dobili od već postojećeg sela Koh Pan Yi na jugu Tajlanda. Ovo muslimansko selo cijelo je na vodi iznda Andaman mora, no za razliku od ovih nastambi S+PBA nudi potpuno urbano dizajnersko rješenje koje će biti u skladu s eko sistemom i modernom tehnologijom, gradeći suvremeni Aqupolis!

Kako su to oni to zamislili pogledajte na slikama. Nama naviknutima na čvrsto tlo ispod nas ovo izgleda pomalo zastrašujuće, ali kao što znamo sve je to samo stvar navike. Vjerujemo da će vlasti u Bangkonku ubrzo donijeti dugogodišnji plan aktivnosti jer 2030. godina se brzo približava, a već tada kažu stručnjaci velik dio ovog grada će nestati pod vodom!

 

via:journals.worldnomads.com, spluspba.weebly.com i uk.ibtimes.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori