Zdravlje

Bacate li koru od naranče?

lifeX.hr

a

Kada jedete naranču i bacite koru da li ste ikada pročitali koje sve blagodati sadrži njena kora, naravno ako je iz organskog uzgoja i nije tretirana pesticidima?

 Za uzgoj naranče se u pravilu koristi manje pesticida od većine voća, ali ako želite koristiti i njenu koru očistite je s žlicom soka od limuna i žlicom bijelog octa u šalici vode. Tako će te ukloniti gotovo svaki pesticid s lakoćom.

Kora naranče, slično kao i kora jabuke, sadrži većinu hranjivih tvari. Rebecca Wood, autor Whole Foods enciklopedije kaže da jedna srednja naranča sadrži više od 60 flavonoida i 170 različitih fitonutrijenata. Dr. Jaishree Bhattacharjee, Ayurvedski konzultant otkriva što sve možemo s korom od naranče-

Prema Ayurvedi, narančina kora je tikta (gorka), poboljšava probavu i može ubrzati metabolizam. Pomaže ukloniti plinove, žgaravicu, povraćanje i kiselo podrigivanje.

Zbog svojih svojstava narančina kora u prahu pomaže u rastvaranju sluzi u dišnom sustavu, ublažavanje kašlja i astmu.

Eterična ulja imaju antimikrobna i protuupalna svojstva, mogu ublažiti želučanu kiselinu i održavati normalnu crijevnu peristaltiku. Također pomažu normalnom funkcioniranju jetre. Studije su pokazale da mogu smanjiti kolesterol i trigliceride. Osim toga flavonoid hesperidin  u neki istraživanjima bio je učinkoviti protiv raka debelog crijeva i osteoporoze.

Eterična ulja iz kore naranče su pravi prirodni sedativ. Ako koru koristite za kupku može vas opustiti i pomoći pri nesanici. Osim toga, ako imate masnu kožu pomoći će uravnotežiti izlučivanje i kožu učiniti glatkom i mekšom, te je odlična protiv prištića i akni.

Koru možete koristiti i u kuhinji. Korica naranča može poboljšati okus i aromu mnogih jela. Može apsorbirati vlagu iz šećera. Ušećerena narančina kora može poboljšati apetiti, a vitamin C ujedno jača imunološki sustav.

Pa sada vidite da li će te bacati koru od naranče. Ali nikako ne zaboravite koristiti naranče iz organskog uzgoja ili je dobro očistite od pesticida.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori