Zdravlje

Anđeosko voće

lifeX.hr

papaja

Papaju često nazivamo i “anđeoskim voćem“ zbog sastava bogatog vitaminima A i C, kalcijem i enzimima te prehrambenim vlaknima koja pospješuju probavu, a imaju i veliku ulogu u očuvanju imunološkog sustava

Papaja (Carica papaya) je plod drveta iz roda Caricae, a raste u tropskim krajevima Srednje i Južne Amerike. Papaja raste od 5 do 10 metara visine sa spiralno postavljenim listovima (listovi su dugi do 70 cm) koji su povezani na vrhu stabla. Donji dio stabla je bez lišća i tamo se razvijaju plodovi. Plodovi papaje su veliki, 15-45 cm dugi te promjera 10-30 cm. Kada sazru, plodovi su žućkasti ili tamnocrveni. Po okusu sliče ananasu i breskvi. Zanimljiv je podatak da postoji i muško i žensko stablo. Papaja obiluje biološko aktivnim spojevima od kojih je glavna komponenta papain. Koncentracija aktivnih tvari se razlikuje, ovisno iz kojeg je dijela biljke uzet uzorak. Najčešće se uzimaju list, korijen, plod. Jednako tako muško se stablo papaje razlikuje od ženskoga po sastavu – npr. žensko drvo ima veću koncentraciju papina.
Učinkovitost terapije preparatima papaje ovisi o količini različitih spojeva u pripravku.Zašto je papaja zdrava?
Ekstrakt sušenih listova papaje ima antikancerogeni učinak, i to protiv širokog spektra tumora – uključujući i rak vrata maternice, dojke, jetara, pluća i gušterače. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Ethnopharmacology pokazuje kako papaja ima direktan antikancerogeni efekt na razne malignome.  Naime, prvi je put dokumentirano kako ekstrakt papajinog lišća povećava proizvodnju molekula pod nazivom Th1 citokini. Prema ovom bi otkriću korištenje papaje moglo pomoći tijelu da vlastitim imunološkim sustavom prevlada rak.

Plod papaje se može konzumirati ili svjež ili kao sušeno voće. Iz nezrelog se ploda dobiva enzim papain koji potiče probavu i razgradnju hrane. Na taj se način hrana kraće zadržava u želudcu, sprečava nadutost i potiče razgradnju masti. Bogat je izvor vitamina A i C, kalcija, prehrambenih vlakana, koja pospješuju probavu, a imaju i veliku ulogu u očuvanju imunološkog sustava.

Dijelovi biljke
Mliječni sok papaje se rabi za liječenje: bolesti kože (psorijaze i raznih kožnih nečistoća), crijevnih nametnika, zatvora i za detoksikaciju probavnog sustava, bolesti prouzročenih mikrobima i bakterijama kao što su Candida albicans, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Entamoeba histolytica, Staphylococcus aureua, Salmonella typhi. Dobro je prirodno sredstvo za opuštanje mišića.

U mliječnom soku listova ima karpaina iz kojega se dobiva papajacin, a koristi se za liječenje astme (puše se listove papaje), protiv bolesti živaca i kao antioksidans, kod kožnih i trbušnih oboljenja te za čišćenje organizma.

Oprez s velikom količinom papaina
Treba samo biti oprezan sa nezrelim plodovima papaje, naime veće količine papaina imaju i nuspojave. Papain u večim količinama može izazvati pobačaj. Ovo upozorenje ne odnosi se na potpuno zrelo svježe voće bez zelenog na njemu.
Oprez s zelenom papajom i ako želite zatrudnjeti, neka istraživanja kažu da enzim papain potiskuje progesteron, hormon potreban za pripremu maternice za začeće i održavanje trudnoće.
Zajedno s učincima na reproduktivnih ciklusa žene, enzim papaje  može utjecati na mušku plodnost, te su tradicionalno koristili kao oblik kontracepcije za muškarce.
Papain može povećati učinak lijekova za razrjeđivanje krvi,  kao što su varfarin i drugi antikoagulanti, uključujući i Aspirin ili Andol. Najbolje da se ne konzumira papain nekoliko dana prije velike operacije iz istog razloga. Osobe s poremećajima zgrušavanja krvi, kao što su tromboza i hemofilija, također se savjetuje da se izbjegne ovaj enzim.
A kako  konzumirati sjemenke papaje, u narednim danima čitajte o tome!
via:adiva.hr

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori