Šareno

Aerodrom na umjetnom otoku

lifeX.hr

Kansai-japanski međunarodni aerodrom je druga najvažnija zračna luka u Japanu i nalazi se na umjetnom otoku u sredini Osaka zaljeva, 38 km jugozapadno od Osake.

Zračna luka je otvorena 1994. zbog prenatrpanosti postojećeg aerodroma u Osaki. Kako se taj aerodrom nalazi u gusto naseljenim predgrađima Itami i Toyonaka, okružen zgradama, nije ga bilo moguće proširiti. Zbog toga se odlučilo graditi  umjetni otok  4 km dužine i 2,5 km širine na kojem bi bio smješten novi aerodrom.

Izgradnja je započela u 1987. godine, 48.000 betonskih blokova, 21.000 000 kubičnih metara kamenja koje se kopalo s tri okolne planine,  10.000 djelatnika i 10 milijuna radnih u tri godine, te osamdeset brodova kojih se koristilo u gradnji bili su potrebni za završetak  umjetnog otoka  sa 30-metarskim slojem zemlje iznad morskog dna i tri km mosta koji povezuje otok s kopnom.

Ukupni trošak Kansai aerodroma, uključujući gradnju pista i zgradu aerodroma, procjenjuje se na 20 milijarde dolara. Većina dodatnih troškova odnosila se na rješavanjem problema sa potonućem otoka zbog jako mekog tla u Osaka uvali. Iako se u početku ovaj projekt kritizirao kao katastrofa geotehničkog inženjerstva, Kansai  aerodrom je veliki inženjerski uspjeh. To dokazuje i nagrda koju je ova luka dobila od strane American Society of Civil Engineers 2001 godine.

Izgradnja ove zračne luke dala je mnoga znanja za izgradnju novih luka na umjetnim otocima. U međuvremenu u Japanu su napravljene još dvije takve dvije zračne luke  na umjetnim otocima Kitakyushu, te Kobe i Chūbu Centrair.

via: interestingengineering.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori