Životne spoznaje

7 znakova emocionalne i mentalne iscrpljenosti

Izvucite se dok nije kasno

lifeX.hr

Bez obzira što radili i gdje bili, danas život pred nas postavlja mnoge izazove. Živimo vrlo ubrzano, stresno, teško se nosimo sa događanjima koje život stavlja pred nas. Sve nam se više čini kako više nemamo vremena za stati i udahnuti mir. 

Ako se dugo nalazimo u stalnom stanju napetosti neminovno će prije ili poslije stradati naše tijelo i narušiti ćemo zdravlje.

Pogledajte ovih 7 znakova upozorenja koji vam ukazuju da ste mentalno i emocionalno iscrpljeni i da trebate stati i nešto promijeniti.

Koji su to znakovi:

1. Lako se uznemirite i planete

Možete li se prepoznati u ovoj rečenici. Dovoljna vam je sitnica da puknete i burno reagirate? To je zbog toga što ste već toliko nezadovoljstva nakupili u sebi, situacije koje sklanjate pod tepih, strahova koji vas tište , ljutnje i ta energija jedva čeka izbaciti se van.  Ovo je odlično upozorenje koje vam kaže da je krajnje vrijeme za stati.

2.  Motivacija je nestala

Stvari koje su vas nekada veselile i davale vam krila kao da vam više ništa ne znače. Nestala je strast. Dižete se bezvoljno i nemate volje za išta. Ušli ste u rutinu i nema nikakvih iskrica. To je znak da crvene lampica blinka i poziva na uzbunu.

3.  Tjeskoba se javlja na dnevnoj bazi

Kao rezultat mentalne i emocionalne iscrpljenosti javlja se tjeskoba, a tjeskoba otvara vrata depresiji. Taj osjećaj anksioznosti javlja se sve češće i ne možete mu odoljeti. To znači d nije dobro.

4.  Problem sa spavanjem

Kako ćete spavati kada vas tjeskoba stišće a brige vam odzvanjaju u svakoj moždanoj stanici. Vrtite se po krevetu i  uzalud pokušavate sklopiti oči. Ujutro ste slomljeni i naravno, nenaspavani. Ušli ste u spirlu koja vas vuče dolje.

5. Loš se osjećate

Glavobolje, bol u želucu ili ošamućenost samo su neke fizičke manifestacije izmorenosti. Ako ste došli u ovaj stadiji znači da ste već dobrano zaglibili.

6.  Plačete bez razloga

Postajete preosjetljivi i dovoljna vam je sitnica da vam izmami suze i da se rasplačete.  Ako je tako bolje pustite suze i slobodno plačite nago da to sve gutate u sebi.

7.  Otupili ste na sve

Nakon svega ovoga dolazite u situaciju kada postanete neosjetljivi, poput robota. živite bez emocija i osjećaja. Izgubili ste vjeru, nadu i bježite od svih i od sebe. Želite samo spavati i potpuno ste se predali.

Čim osjećate da se nešto događa ne čekajte da dalje propadate. Trgnite se dok još možete. Svaki daljnji krug biti će teže i teže. Opustite se, otiđite u prirodu, meditirajte, uronite u sebe, otkrijte što vam se događa, što je izvor ovog stanja.  Ovo je zov na promjenu. Ne smijete se bojati promjeni, jer promjena donosi novu energiju, mijenja percepciju i bolje ćete vidjeti situaciju u kojoj jeste.

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori