Životne spoznaje

No sikiriki, no no!

lifeX.hr

Angry Businessman Yelling into Phone

Koliko se dnevno naljutite na nešto? Kada malo obratiti pažnju vidjeti će te da se svakodnevno naljutimo na hrpe manje-više beznačajnih stvari. Krenite samo od jutarnje vožnje, ovi ispred vas voze kao da su pijani i naravno što možete nego se naljutiti na njih i sav svoj bijes ispaliti u rafalu samo nama poznatih psovki. Pa kada dođete na posao tu su dosadne kolege, glupi šef, telefoni koji zvone bez prestanka. Toliko je toga tu što izaziva vaš bijes.

A što vas sve čeka doma, djeca, partner, obitelj, političari, susjedi, ovih dana i nogomet, listi nema kraja. No, znate li vi uopće što napravite sami sebi kada dozvolite da vas bijes preuzme.

U Zoharu, kabalističkoj knjizi mudrosti života piše da najgora stvar koju si možemo sami napraviti je da budemo bijesni. U tim trenucima bijesa, napušta nas vlastiti duša (ostaje tek onoliko iskre koja nas drži na životu). Ta pokrenuta energija vatre koja se javlja u nama trajno ostavlja trag na svim našim organima pogotovo jetri i krvi.

Pogledajte samo kako izgleda čovjek kada je ljut, kako mu se zacrvene obrazi i  oči zažare, odmah progovara povišenim tonom, a tijelo se puno više znoji. Bijes doista izaziva buru u našem tijelu i kada bi barem malo bili svjesni koliko štete bijes izaziva u nama, nikada se više ne bi naljutili.

Veliki problem s ljutnjom imamo svi, no neki puno više, kao npr. oni koji su strijelci u horoskopu. Oni doista trebaju puno pažnje posvetiti svojoj ljutnju. Njih lako iziritira svaka sitnica i vrlo lako im se digne tlak na sve.

A pogledajte samo na što se ljutimo, na neke ljude i situacije u svijetu oko nas,  na sve one stvari na koje baš i ne možemo utjecati. Ako neki vozač ispred nas vozi tako kako vozi, što dobivamo s tima da podivljamo na njega, što s tom reakcijom možemo promijeniti) Njegovo stil vožnje? Naravno da ne! Naša ljutnja ne može promijeniti nikoga niti išta, može nam samo donijeti štetu. A sjetimo  se samo malo fizike koja tvrdi da energija ne može nestati, može se samo transformirati. Možete li sada zamisliti koliko se negativne energije nakupi dnevno tek u jednom gradu, da ne govorimo o širim konceptima. Što mislite kuda ta energija ode? Ne ode nikuda već nam se vrati nazad u bilo kojem obliku koji baš i nije dobar za nas. Prirodne katastrofe ne dolaze iz čista mira, tek tako jer je priroda odlučila biti zla. Priroda nama samo vraća energiju koju smo izbacili u nju.

Naravno, što postajemo duhovniji tako evoluira i naš bijes. Više nas neće naljutiti vozač ili neke druge prizemne gluposti, ali nas mogu naljutiti ljudi koji rade zlo ili nepravda. No, bilo što da je izvor ljutnji, ljutnja je ljutnja i izaziva jednake posljedice.

I što napraviti?

Što više trebamo biti svjesniji te činjenice i truditi se ljutiti što manje. Shvatite da ljutnja doista nema smisla i da s njom nanosimo veliku štetu i sebi i drugima.

Još je nešto važno znati. Kada smo ljuti ili kada su drugi ljuti to nije vrijem za bilo kakvu diskusiju i objašnjavanje. Dok je ta energija u nama, a duša izvan nas mi smo samo prazne olupine do kojih ništa ne dopire i svaka priča u tom stanju je bezpredmetna. U takvom stanju nema razumijevanja već svaka činjenica može izazvati još veći bijes, stoga ako se trebate objasniti, ostavite to za razdoblje mira.

I što drugo reći za kraj nego mir s vama i mir sa svima nama ili kako kaže Edo Majka no sikiriki, no, no!!!!

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori