Šareno

11. Festival tolerancije zanimljiviji nego ikad do sada

festival tolerancije

Tolerancija, riječ koja već zvuči možda dosadno, ali bez tolerancije ovaj svijet teško da može dalje stvarati budućnost. Tolerancija nam je potreban možda više nego ikada prije. Stoga je lijepo najaviti 11. Festival tolerancije od 8 do 14. travnja  koji okuplja poznate oskarovce, dobitnike brojnih filmskih nagrada, vrhunske glumce i preko 60 filmova, uz dvije izložbe, predstavljanje knjiga, koncerte, edukacijska jutra, okrugle stolove i čak osam diskusija o društveno angažiranim temama.

Bogati filmski i popratni program Festivala u hotelu Sheraton predstavili su njegov predsjednik, dvostruki oskarovac Branko Lustig i direktorica Nataša Popović. Njih dvoje svake godine imaju težak zadatak – od prijavljenih i direktno pozvanih filmova pristiglih u ured Festivala, odabrati najbolje koji imaju cilj očuvati sjećanje na žrtve holokausta te promicati ljudska prava i slobode, toleranciju i prihvaćanje različitosti.

Festival tolerancije službeno započinje 8. travnja u 19 sati u Kinu Europa projekcijom remakea kultnog filma iz osamdesetih „Gol među vukovima“, njemačkog redatelja Philippa Kadelbacha. Riječ je o filmskoj reinterpretaciji istoimenog romana Bruna Apitza iz 1958., koji je postao simbolom antifašističkog pokreta otpora u Istočnoj Njemačkoj.

Svakako vrijedi pogledati i film „Magla u kolovozu“ iz 2016., redatelja Kaia Wessela, u kojem je u sporednoj ulozi nastupio Karl Markovics, jedan od gostiju ovogodišnjeg festivala. Karl Markovics nagrađivani je njemački glumac i redatelj koji će se zagrebačkoj publici predstaviti i vlastitim redateljskim ostvarenjima „Supersvijet“ iz 2015 i „Disanje“ iz 2011.

Zagreb će također posjetiti Thomas Lennon, čiji Oscarom i Emmyjem nagrađeni dokumentarni film „Sveto“, istražuje značenje molitve u svakodnevnom životu diljem svijeta. Gost festivala je i kazališni, filmski i televizijski redatelj Marek Tomasz Pawlowski nagrađivani autor poetskog dokumentarca „Dodir anđela“ iz 2015., o nevjerojatnim uspomenama malog dječaka Henryka Schoenkera rođenog u Auschwitzu. U naš glavni grad doći će i Clarie Ferguson redateljica koja je radila na filmovima „Oči širom zatvorene“ i „Strah i trepet u Las Vegasu“.
Na edukacijskim jutrima, na kojima bude 20 tisuća posjetitelja, Branko Lustig govorit će o iskustvu preživjelog u Auschwitzu.

U KIC-u u Preradovićevoj održat će se dva zanimljiva okrugla stola o nasilju prema novinarima i govoru mržnje prema medijima te netoleranciji, nasilju i diskriminaciji u školskim klupama, a između ostalog predstavit će se knjiga Prima Levija “Zar je to čovjek”, dok će na Festival market gostovati Human Rights Film Festival Barcelona, najstariji festival tog tipa u Europi.

I ove godine očekuje vas najbolji glazbeni festivalski program, a glavni gosti su Valami Swing, sastav koji njeguje gypsy jazz, Edi Nultz, bend kojeg karakterizira neobičan spoj indie rocka i jazza te Kids n Cats elektropop kvartet iz Beča. Uvertira u ovogodišnja festivalska događanja bit će otvorenje izložbe Arika Brauera 3. travnja u Muzeju za umjetnost i obrt.

Više o festivalu možete naći na  http://www.festivaloftolerance.com/zagreb/press

 

Facebook komentari

Komentari dozvoljeni

— obavezno *

— obavezno *