Šareno

10 najintrigantnijih Papa u povijesti II dio

lifeX.hr

6.pope-benedict-v-660

Trenutni Papa Benedikt XVI. nije jedini Benedikt koji je odstupio. Tijekom burnih vremena u katoličkoj crkvi u povijesti poznat kao saeculum obscurum  gdje su pape bili dio u raznih korupcijskih afera s poznatim aristokratski obiteljima tog doba.  Kada su ljudi u Rimu podigli Benedikta V na najvišu potziciju, 964.kKralj Svetog Rimskog Carstva Otto odlučijo ga ne ne imenovati za papu i izabrati Leona VIII za antipapu. Tako je Benedikt V morao odstupiti s glavnog postolja samo nekoliko mjeseci nakon što je izabran.

 

7.pope_benedict-ix-660

 Benedikt IX. (1012. – 1055.)

Neki izvori navode da je papom postao sa 12 godina, iako katolička enciklopedija navodi da je imao između 18 i 20 kad je postao papa. Poslije smrti pape Silvestra II. Rimom i papinstvom vladale su dvije obitelji koje su se međusobno borile za vlast: Kresceniji i grofovi Tuskulum. Benedikt IX. navodno papom postaje kupivši titulu, o ovom papi papa Silvestar III. govori “da mu je život bio tako pogan, gnjusan i sramotan, da se on grozi i opisati ga. Vladao je više kao razbojnik nego prelat”.
Na koncu se narod pobunio protiv njega, ne mogavši više trpiti njegove preljube, ubojstva i pokvarenost. Benedikt IX. napušta Rim, a papom postaje Silvestar III., ali već iduće godine on opet osvaja titulu koju nije dugo zadržao. Titulu je prodao, vjerojatno kako bi se oženio, svećeniku Ivanu Gracijanu, koji se potom prozvao papom Grgurom VI. (1045.).
Sv. Petar Damian opisuje ga (govoreći o njegovom nemoralu) kao: “Demona iz pakla preobučenog u svećenika”.
O ovom papi povjesničar Fargues kaže: “Ovo dijete od dvanaest godina, već pokvareno, izabrano je za papu silom i novcem. Dva puta bio je protjeran iz Rima, a na kraju je pod pritiskom jednog protupape, bio prisiljen odreći se svete stolice u korist svećenika Gracijana, koji mu je za to morao platiti mnogo novca”

9.pope-joan-660

Neke priče  vezane uz crkvene vođe su zaista nevjerojatne. Jedna od takvih priča je i ona da je na čelu Crkve od 855. do 877. godine bila žena,  ali kako je to bila neopisiva sramota za tu instituciju sve se pokušavalo zataškati.

Ženski papa zvala se Ivana, ona je bila Engleskinja koja se zaljubila u benediktinskog redovnika s kojim je pobjegla u Atenu prerušena u muškarca.

Nakon smrti svog ljubavnika, Ivana se ponovno prerušila u muškarca te postala svećenik, zatim kardinal i na kraju papa Ivan VIII. No, umrla je na porodu prilikom papinske procesije, što je bilo jako velika sramota za Crkvu. Kako su godine prolazile nastale su i druge verzije priče, kao na primjer da je Ivana bila kći jednog od Pape te da je ubijena nakon što je rodila. Što je od svega istina, nama ostaje tajna!

 

10.pop-urban-vii-660

Mnogi kardinali koji su izabrani za papu nisu baš puna dana ostali na toj poziciji. Papa Stjepan II  (725) umro je samo 4 dan nakon što je izabran za papu i to prije biskupskog ređenja pa se zato i ne broji u pape.

 Papa Damas II došao je  na papinstvo 1048. godine i preminuo je samo 23 dana kasnije. Celestin IV, koji je izabran za papu  1241, umro je samo 16 dana kasnije. I papa Urban VII 1590. godine bio je papa samo 12 dana.

Katolička crkva je također imala i nekoliko razdoblja u kojima je bila bez poglavara. Ove praznine, poznat kao interregnums, obično se dogodila kada su kardinali koji glasuju za Papu bez dogovora.

8.gregory-xii-660

 Prvi papa koji je dobrovoljno abdicirao bio je Celestin V. 1294. godine. Posljednji je to uradio papa Grgur XII. 1415. Papa Grgur XII. rođen je kao Angelo Correr u Veneciji, a bio je papa od 30. studenog 1406. do 4. srpnja 1415. On je službovao u vrijeme poznato kao “Zapadni raskol” kada su iz raznih političkih interesa stolovala čak tri pape – Grgur XII, Benedikt XIII i Aleksandar V. Prije sabora u Konstanzu papa Grgur XII. dao je ostavku, a na njegovo mjesto došao je Martin V. Od sabora u Konstanzu 1417. nitko više ne može smijeniti papu – svoj izbor može poništiti samo papa. Papa Grgur XII. oduzeo je 11. kolovoza 1410. grad Nin napuljskoj biskupiji i vratio ga Splitskoj nadbiskupiji.

via:news.discovery.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori